Ergenlerde Alkol ve Madde Bağımlılığı

Ergenlik döneminde kendi kimliğini var etme ve özellikle yetişkinler tarafından ‘birey’ olarak kabul edilme döneminde çok çeşitli davranışlar ortaya çıkabilir. Bir ergenin sigara içmeyi, alkol almayı veya madde kullanmayı yetişkinlere özgü bir davranış olarak düşünmesi bağımlılık sürecini  tetikleyebilir.

Bağımlılıkların, aile,  psikolojik, genetik, organik, sosyal, kültürel olarak çok farklı ve birbiriyle bağlantılı kaynakları vardır. Ruhsal problemleri, bağımlılıkları olan, yanlış yetiştirme tarzına sahip ebeveynler önemli bir faktördür, ebeveyn-çocuk ilişkisinde bağlanma ve ilgi problemi önemli bir yere sahiptir. Ayrıca sosyal becerilerin düşük olması, okul başarısızlıkları, çevre gibi unsurlarda tetikleyici olabilir.

Kişinin ruhsal veya fiziksel sağlık durumunda, sosyal ve iş yaşamında problemlere yol açmasına rağmen giderek artan şekilde bir maddeyi kullanması veya bir davranışı devam ettirmesi haline bağımlılık denir. İçinde bulunduğu duygusal veya zihinsel durumu değiştirmek amacıyla bir maddeye veya davranışa istek duyması söz konusudur. Bağımlılık çok çeşitli konularda kendisini göstereceği gibi yaygın olarak alkol ve madde bağımlılığına rastlanmaktadır. Erken yaşlarda olduğunda sigarada dikkat çekici bir bağımlılık olur. Çoğu kez aşama aşama ilerleyen bir problem olarak gözlenir. Bağımlılıkların tedavisinde çok çeşitli yöntemler söz konusudur ve psikolojik kaynakları ortadan kaldırmak çok önemlidir. Ailenin psikologla iş birliğine girmesi, tepkisel davranışlardan ziyade durumu sakin ve içtenlikle yönetmesi gerekir.

Detaylı bilgi ve randevu için lütfen arayınız.