Uzman Klinik Psikolog Serap Sözen
Özgüven, bir bireyin kendi değerini ve yeteneklerini gerçekçi bir şekilde tanımlamasını ve kabul etmesini ifade eder. Ancak, bazen kendimizi yetersiz veya eksik hissedebiliriz, bu da özgüven eksikliğine işaret edebilir. Özellikle sosyal fobi gibi durumlarda, özgüven eksikliği sağlıklı ilişkiler kurmayı zorlaştırabilir ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.
Özgüven eksikliğinin oluşumunda erken dönem yaşam olaylarının önemi büyüktür. Örneğin, ebeveynlerin çocuğa karşı destekleyici bir tutum sergilememesi veya akran zorbalığına maruz kalma, özgüven eksikliğine katkıda bulunabilir. Ayrıca, olumsuz romantik ilişkiler yaşamak, başarısızlık korkusu ve gerçekçi olmayan hedefler belirleme gibi faktörler de özgüven problemlerine yol açabilir.
Özgüveni zedeleyen davranışları tanımlamak önemlidir. Bunlar arasında, hatalı olmadığımız halde kendimizi suçlama eğilimi, sürekli olarak kötü olacağımıza dair inançları pekiştirme ve kişisel alanımıza saldırıda bulunulması yer alabilir. Bu zararlı davranışlara karşı koymak için gerçekçi hedefler belirleyerek, güçlü yönlerimizi fark ederek ve olumsuz deneyimlerle duygusal değil, düşünsel bir yaklaşım benimseyerek özgüvenimizi geliştirebiliriz.
WhatsApp us