Aile ve Çift - Evlilik Terapisi
Duygusal ilişkide olan kişilerin yaşadıkları sorunları ele alarak kendilerine ve ilişkileriyle ilgili farkındalıklarını arttırmayı amaçlayan görüşmelerdir. Sorunların daha fazla artmaması ve doğru yöntemlerin benimsemesi için gereklidir.
Kişilerin birlikte veya ihtiyaca göre ayrı ayrı görüşmeye alınarak devam eden görüşmelerde uygun yöntem duruma göre belirlenir ve işbirliği içerisinde devam eder.
- İletişim Sorunları
- Güven Problemleri
- Kıskançlık
- Aile İlişkileri
- Boşanma Süreçleri
- Duygusal Şiddet
- Davranış Sorunları
- Birbirini Tanımak
- Ekonomik Anlaşmazlıklar
Evlilik deneyimi “iyi günde kötü günde, hastalıkta ve sağlıkta, ömür boyu birlikte…” gibi dileklerle başlayan bir süreç iken çiftlerin aynı evde yaşamaya başlaması ile birlikte bazı durumlarda romantik büyünün bozulup gerçekliğe hızlıca bir geçiş süreci de olabilmektedir. Aşkın ömrü bitmeye başlayıp, karakter farklılıkları, yaşama bakış açılarındaki ayrılıklar veya bazen aşırı benzerlikler, evlilikten beklenti farklılıkları vb. birçok durum ortaya çıkmaya başladıkça evlilik dayanılması zor bir yaşantı haline gelebilmektedir. Çiftler evliliklerinde ortaya çıkan bu saydıklarımız gibi faktörlerden ötürü mutsuz olmaya başlamakta ve bir çıkış yolu aramaktadırlar. Bazen bu çıkış yolu boşanmak gibi görünse bile aile terapisi ve evlilik terapisi sayesinde bu sorunlar önemli ölçüde azalabilmektedir.
Aile terapisi ve evlilik terapisi evlilik, ilişki ve iletişim sorunları nedeniyle iyice çıkmaza girmiş çifte birbirlerini daha iyi anlayabilmek, tanıyabilmek, kendilerini daha iyi ifade edebilmek ve birbirlerinin duygusal/psikolojik ihtiyaçlarına daha iyi yanıt verebilmek için çeşitli alternatifler sunmaktadır. Aile terapisi ve evlilik terapisi sürecindeki bir çift, görünürdeki sorunlarının ardında yatan asıl sorunun ne olduğunu görebilmekte ve böylece kendilerini daha iyi ifade etmeyi öğrenebilmekte bu sayede de eşi tarafından kendisini anlaşılmış hissetmektedirler.
Birisiyle duygusal ilişkiye girdiğimizde en temel ihtiyaçlarımızdan biri karşımızdaki kişi tarafından anlaşıldığımızı hissetmektir. Ancak kişinin kendi geçmişinden, çocukluğundan getirdiği bitmemiş meseleleri, bir diğer deyişle karşılanamamış duygusal ihtiyaçları bugünü yaşamasına, eşini doğru bir şekilde anlayıp onun ihtiyacına cevap verebilmesine engel olmaktadır. Aile terapisi ve evlilik terapisi sürecindeki bir kişi kendi bitmemiş meselesinin hangi psikolojik ihtiyacı veya ihtiyaçlarıyla ilgili olduğuna ilişkin farkındalık kazanmakta ve böylelikle eşinin, hayat arkadaşının ihtiyaçlarına da daha iyi yanıt verebilir hale gelmektedir.
Aile terapisi ve evlilik terapisi işlerlik kazandıramadığı oldukça problemli ilişkiler de olabilmektedir. Çift terapisindeki bir kişi, çift terapisi sürecini kendi kendisini daha iyi tanıyabilmek, daha doğru ifade edebilmeyi öğrenmek yönünde değil de eşini suçlamak, evliliklerinin geldiği hal için eşini veya eşinin ailesini sorumlu tutmak, terapisti bir hakem veya yargıç gibi görüp haklıyı haksızı belirlemek… yönünde kullanırsa aile terapisi ve evlilik terapisi süreci verimli olmamaktadır.
Aile terapisi ve evlilik terapisi sadece evli olan çiftlerin başvurabileceği bir tedavi süreci değil, ikili ilişkilerinde sorun yaşayan sözlü, nişanlı, flört eden herkese uygulanabilmektedir.
Aile terapisi ve evlilik terapisi İstanbul Anadolu Yakası Ataşehir’deki merkezimizde alanında uzman psikologlar tarafından gerçekleştirilmektedir.